Preview Mode Links will not work in preview mode

Eftertext

Dec 31, 2019

Ett filmår präglat av klassförtryck, #metoo, förbryllande självporträtt och skräckbesvikelser är till ända, i årets sista avsnitt av Eftertext blickar vi tillbaka på årets största filmupplevelser.

Sonya och Olle listar 2019 års bästa filmer, från Porträtt av en kvinna i brand och Atlantics till High...


Nov 27, 2019

Marguerite Duras är en av Frankrikes viktigaste författare, med India Song slog hon också igenom som en av landets mest spännande filmare.

I det femtonde avsnittet av Eftertext diskuterar Moa, Sonya och Olle Marguerite Duras författarskap, hennes bidrag till filmhistorien som manusförfattare och regissör samt...


Oct 17, 2019

Márta Mészarós blev den första kvinnliga regissören som belönades med Guldbjörnen vid Berlins filmfestival, hennes stora genombrott med Adoptionen (1975) gjorde henne över en natt till en av Europas viktigaste filmregissörer. 
 
Adoptionen är berättelsen om en 43-årig arbetarkvinnas längtan efter ett barn,...


Sep 16, 2019

Djibril Diop Mambéty är en av den senegalesiska filmens största auteurer och hans filmer liknar ingenting annat – i det trettonde avsnittet av Eftertext dyker vi ner i hans Guldpalmsnominerade Friedrich Dürrenmatt-filmatisering Hyènes.

Sonya och Olle gör en filmisk tripp till Senegal, snackar Ousmane Sembene,...


Aug 28, 2019

James Ivory, Ismail Merchant och Ruth Prawer Jhabvala fick sitt stora genombrott med Oscarbelönade Ett rum med utsikt. Sonya och Olle har sett Merchant-Ivory-klassikern som formade en egen genre. 

I det tolfte avsnittet av Eftertext snackar vi edvardiansk turismkolonialism, överklassromantik, Daniel Day-Lewis-charm...